[Casa] [Pagina anterioara] [Pagina urmatoare] [Concluzii]


Biografie

Vincent Willem Van Gogh s-a nascut la 30 martie 1853 la Zundert, in Olanda, fiul preotului protestant Theodorus van Gogh. O mare parte a vietii lui Vincent s-a orientat mai mult spre latura religioasa si spirituala decat spre cea artistica. De aceea, abia in anii 1880-1881 devine un artist in adevaratul sens al cuvantului, la varsta de 27 de ani.

Dupa o scurta cariera comerciala la firma unchiului sau (negustor de arta) din Haga, se muta in Anglia unde isi ia o slujba de invatator , mai intai la Ramsgate, in Kent, iar apoi in Isleworth, langa Londra. Dorind sa ajunga asemeni tatalui sau, pastor, se intoarce in Olanda pentru a intra la facultatea de teologie. Cu toate acestea, nu se simtea multumit de ceea ce facea, asa ca porneste pe drumul misionariatului, devenind un predicator evanghelist, insa Comitetul de Evanghelizare s-a temut de fanaticismul sau in crestere asa ca nu i-a mai fost aprobata lucrarea de evanghelizare.

In 1881, pe cand se afla inca in Borinage, interesele sale se muta spre arta, mai ales dupa vizita facuta pictorului Jules Breton, care picta oameni de la sate. In 1881 se intoarce la parintii sai, acum in Etten, Brabant, unde se dedica vietii artistice, sprijinit fiind si de fratele sau Theo, cu care va mentine o stransa corespondenta, in care ii descria viata sa de zi-cu-zi si ideile sale artistice. Tot aici concepe si primele desene - aratand insa putin din originalitatea si thnica desavarsita de mai tarziu, multumindu-se sa copieze. Conflictele ce au aparut cu tatal sau l-au facut sa plece la Haga, spre sfarsitul lui 1881. La Haga, centrul picturii olandeze, ia lectii de pictura de la o ruda a sa, Anton Mauve. In aceasta perioada Van Gogh s-a concentrat mai mult asupra desenelor de portretistica. O lucrare celebra din aceasta periada este Parare de rau. In 1883 se muta in Drenthe, unde, peisajul depresiv si intunecat nu l-a indemnat la multe picturi. La sfarsitul lui 1883 se intoarce la ai sai,de data asta stabiliti la Nuenen, langa Eindhoven. Pana in 1885 picteaza cateva lucrari pe care le va considera demne de a fi expuse sau vandute.

Dupa o scurta sedere in Antwerp intre 1885-1886, Vincent se muta la Paris, unde va sta impreuna cu fratele sau Theo, care se ocupa cu comertul picturilor avant-gardiste, de pictori impresionisti. Astfel Van Gogh denvine familiar cu bogatia de culori a noii miscari, si renunta la paleta sa nchisa de culori, in favoarea uneia mai luminoase. O alta influenta importanta pentru Van Gogh au fost modelele japoneze, datorita liniilor clare si a culorilor puternice,usoare. Interesul intr-un stil aproape abstract de a picta l-a adus in contact cu pictori ca Emile Bernerd si Paul Gaugain, cu care a pastrat stranse relatii. Pentru a-si realiza idealul de a deveni un pictor al oamenilor muncii, Van Gogh se muta la Arles, in Provence, in 1888, unde o parte din cele mai celebre lucrari ale sale - caracterizate de culori intense si un profund stil expresionist - au fost create. Tot aici picteza si colectia sa de flori de soare, picturi care urmau sa decoreze Casa Galbena pe care de curand o inchiriase. In 1888 intentionand sa creeze la Arles o colonie de pictori, il invita pe Gaugain pentru a i se alatura. Cu toate acestea, temperamentele artistlor nu erau compatibile, iar relatia lor se va termina cu o cearta in care Van Gogh ii va taia o parte din urechea lui Gaugain, primul semn al instabilitatii sale psihice. Gaugain paraseste Arles-ul, dar el si Van Gogh vor pastra legatura.

Sanatatea mintala a lui Van Gogh se va deteriora incepand cu 1888 si in mai 1889 se va interna intr-un azil, la Saint-Rémy, langa Arles. Intre perioadele de suferinta va picta un mare numar de lucrari si schite, ce exprimau chinurile sale in forme zvarcolinde, expresioniste. Din aceasta perioada dateaza si celebrii Stanjenei, vanduti la Sotheby, New York, in 1897 pentru un pret record de 49 milioane dolari, si Noapte instelata. Ultimele doua luni ale vietii si le petrece la Auvers-sur-Oise, langa Paris, ingrijit fiind de doctorul sau personal. Dupa un al doilea atac de depresie, Van Gogh se impusca pe 27 iulie 1890, si va muri doua zile mai tarziu. Fratele sau, Theo, va cadea si el prada bolii mintale dupa moartea lui Vincent si va muri la numai sase luni mai tarziu.


VanGogh Home Mini galerie Concluzii Inapoi la pagina principala

Copyright SevenRoads Co. © 2000